Într-adevăr, Codul muncii recunoaște dreptul la o pauză de masă, însă numai salariaților care lucrează mai mult de șase ore pe zi. Cu privire la durata acestei pauze nu scrie însă nimic în Cod. Se presupune însă că trebuie să fie tratată într-un regulament de ordine interioară sau în contractul colectiv de muncă. Singura situație în care durata pauzei e prevăzută e în cazul tinerilor sub 18 ani care lucrează.
"În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariații au dreptul la pauză de masă și la alte pauze, în condițiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", scrie în Codul muncii.
Cum anume se acordă această pauză de masă, adică în ce perioadă din timpul de lucru și cât anume durează, nu scrie în Cod. Detaliile acestea trebuie să fie prevăzute în contractul colectiv, acolo unde există, sau în regulamentul intern, cel mai sigur. Spre exemplu, în regulament ar putea scrie că salariatul e liber să-și ia pauza de masă când vrea.
Totuși, pentru tinerii sub 18 ani care lucrează mai mult de patru ore și jumătate într-o zi, e obligatoriu să se acorde o pauză de masă de cel puțin 30 de minute. "Tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate", scrie, mai exact, în Codul muncii.
Pauzele de masă nu se includ în durata zilnică normală a timpului de muncă, potrivit Codului. Dar în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern poate să scrie că se includ. Dacă nu se prevede nimic în aceste documente, atunci se activează regula din Codul muncii.
În altă ordine de idei, iată aici o scurtă trecere în revistă a drepturilor salariaților cu privire la repausul zilnic și săptămânal.