Toată lumea știe că focul arde. Și că apa îl poate stinge oricând. Cu toate acestea la Botoșani, pare greu de crezut, dar este cât se poate de adevărat, există și apă care arde. Miracolul apei în flăcări, poate fi văzut de orice călător care ajunge în satul Hlipiceni. Este de ajuns doar să-i întrebe pe oameni de focul viu și v-a descoperi o apă care nu numai că arde, dar are și proprietăți miraculoase.În comuna Hlipiceni, la aproape 50 de kilometri de municipiul Botoșani, se află una dintre comorile rare și cum se putea altfel, neexploatate ale județului. Este vorba despre ceea ce localnici numesc ”focul viu”. Propriu-zis este o apă dintr-un izvor subteran, care iese la suprafață printr-o țeavă. La contactul cu aerul sau cu orice substanță inflamabilă se produce minune, apa izbucnește în flăcări.
De altfel, procesul poate fi explicat științific. Acest izvor minune a fost descoperit în urmă cu mai bine de 30 de ani în perioada comunistă. În urma unor prospecțiuni pentru zăcăminte de gaze a fost descoperit și acestă sursă de apă. În drumul ei către pământ se încarcă cu tot soiul de compuși chimici și gaze, care o fac inflamabilă.
Mai mult decât atât, oamenii locului spun că apa lor în flăcări este căutată chiar și de oameni din alte județe, în special cele vecine, precum Iașiul. Si nu neapărat de dragul spectacolului ci fiindcă ”focul viu„ de la Hlipiceni ar fi deosebit de bun pentru reumatism și alte afecțiuni.
Proprietățile miraculoase ale apei nu sunt însă doar o legendă. Autoritățile locale au prelevat și trimis mostre la specialiștii din București, care au confirmat oficial că apa de la Hlipiceni este numai bună pentru o stațiune balneo-climaterică.
Din nefericire, așa cum se întâmplă deobicei în România, focul viu, de la Hlipiceni rămâne doar o resursă naturală lăsată de izbeliște. Apa curge către nicăieri din aceeași țeavă montată de comuniști. Edilul din comună spune că nici măcar fonduri europene nu a avut voie să acceseze pentru o stațiune în zonă.
Sătenii cred că o stațiune amenajată la Hlipiceni, ar fi o șansă uluitoare în primul rând pentru comună și mai apoi și pentru județ.
Autoritățile locale speră să poată face un parteneriat public-privat prin care să valorifice comoara din sat. Edilul vrea să înceapă prin amenjarea zonei și construirea unui pod în apropierea sursei de apă.