Greselile de limba romana nu se rezuma la dezacorduri, prescurtari sau inlocuirea abuziva a unor litere cu altele atunci cand ne exprimam in scris pe retele sociale sau in mesaje text pe telefon. Greselile de limba romana includ si cuvinte care nu exista in realitate intr-un dictionar roman si care au intrat pe nesimtite in vocabularul curent. Dintre acestea, cel mai des intalnite sunt expresii precum "a lua la cunostinta", "a agrea o intelegere" sau "a astepta pe cineva la locatie".
Desi licenta poetica ar trebui sa fie limitata la cei care folosesc frecvent un dex de rime pentru creatia artistica, cei mai multi romani par sa si-o asume si sa si-o insuseasca folosind o serie de expresii in mod gresit sau chiar inventand cuvinte care nu apar in dictionar.
Cuvintele gresite cel mai des in limba romana
1. Dilema - este un cuvant care apare des in vorbire, in mod special in forma "am o dilema". Ceea ce multi vorbitori trec cu vederea este faptul ca, asa cum ne arata
www.DexOnline.Net, dilema inseamna: "rationament cu doua premise contradictorii si contradictionale, care duc la aceleasi concluzii sau (curent) situatie cu doua iesiri, ambele defavorabile; incurcatura, alternativa". Asadar se poate vorbi de o dilema doar atunci cand vorbitorul este pus in dificultate indiferent de decizia aleasa.
Este incorecta propozitia: Am o dilema, sa merg pe jos sau cu masina la cumparaturi.
Dar este corecta propozitia: Am o dilema, sa accept situatia sau sa ma opun si sa risc consecinte mai grave?
2. Patetic - este un alt cuvant folosit gresit. Greseala apare din confuzia creata de cuvantul englezesc "pathetic" care inseamna "jalnic". In limba romana patetic nu este preluat din cuvantul englezesc, ci din grecescul "pathos" si inseamna "cu intensitate deosebita a sentimentelor prin care se realizeaza o puternica forta dramatica; inflacarare, insufletire, avant, entuziasm"
Este incorecta propozitia: Imi e mila de tine, esti absolut patetic.
Dar este corecta propozitia: Interpretarea a fost patetica, cu totii am ramas impresionati .